1. Start
  2. Everlövsskatten kommer att förvaltas av museet

Everlövsskatten kommer att förvaltas av museet

Hög med mynt och olika föremål.
Bild: Historiska museet vid Lunds universitet

Den vikingatida silverskatten, den så kallade Everlövsskatten, som skulle ha sålts på auktion kommer att förvaltas av Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar. Skatten har köpts i sin helhet av två numismatiska stiftelser och därmed ställs auktionen in.

Gunnar Ekströms stiftelse för numismatisk forskning och Sven Svenssons stiftelse för numismatik, har tillsammans köpt hela skatten för vidare förvaltning av museet.

– Det är mycket glädjande att Everlövsskatten kan hållas ihop och vara tillgänglig för fortsatt forskning. Det är en del av vårt gemensamma kulturarv. Vi planerar nu att ställa ut fyndet så att det kan komma alla intresserade till del, säger museichef Cecilia von Heijne.

Den vikingatida skatten hittades på en gård i Skåne på 1980-talet, enligt en tidigare ägare i en chiffonjé som gått i arv. Eftersom skatten enligt utsago lämnats som kvarlåtenskap, gällde inte fornminneslagen och hembudsplikten. Därför var det möjligt för privatpersonen att behålla skatten och nu snart fyrtio år senare för privatpersonens släktingar att lämna den till försäljning på auktion.

Everlövsskatten består av drygt 900 mynt och runt 40 silverföremål från vikingatiden. Flera av de yngsta mynten i skatten är skandinaviska och dateras till Knut den stores tid (1018-1035). De äldsta mynten är från 800-talet. Skatten innehåller också en speciell sammansättning av mynt från Bayern, Italien och ett par sällsynta mynt från Ungern. Det finns också smycken och bitsilver, bland annat ett runt filigranspänne i Jellingstil.

För pressförfrågningar vänligen kontakta:

Åsa Hallemar
08 - 5195 5307
asa.hallemar@shm.se

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

swedbank-v2