EKM_Sveriges Ekonomiska historia_1920x1080
Illustration av den kommande utställningen: Ralph Appelbaum Associates.

PENGAR!

I utställningen PENGAR! får du följa med på en vandring genom Sveriges historia och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. Öppnar 1 juni 2024.

Genom historien. Och i ditt liv.

En gång i tiden var det revolutionerande att betala med en sedel och det var en lyx med varor från Kina. Idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga och att det är lätt att köpa saker från andra sidan jorden. Hur blev det så? Och vad är egentligen pengar?

I utställningen kan du se ett brett urval av föremål som berättar om pengar och ekonomi genom Sveriges historia.

Vad får jag se?

Bland de 3 000 föremålen som visas finns världens största mynt, Sveriges första banksedlar och en bitcoinautomat. Här finns ett brett urval av föremål som berättar om ekonomi och handel. Besökarna kommer bland annat kunna se spännande skattfynd som Loheskatten, aktiebrev från Ostindiska kompaniet och ransoneringskort från andra världskriget.

Person med vita handskar håller ett stort plåtmynt
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM, CC-BY 4.0.

Känna och prova

I utställningen finns flera interaktiva delar, spel och taktila kopior av utvalda föremål. Du får bland annat att prova att lyfta en kopia av världens största mynt. Det finns också en interaktiv utställning Ekonomilabbet, för skolelever och familjer.

Vuxen och barn leker med bollar i en interaktiv del av en utställning
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM.

Interaktiva spel

I det digitala spelet The Money Matrix är utmaningen att avslöja de hemliga agenterna som gömmer sig i olika historiska tidsperioder. I utställningen kan du också göra en arbetsintervju för att se vilket jobb du skulle ha fått om du levt på 1800-talet.

Ekonomiska museet_MoneyMatrix_960x1080
Ekonomiska museet_Arbetsintervju_Hembitrade_960x1080
Ekonomiska museet_Ekonomilabbet_960x1080

Vad är pengar?

Pengar har funnits i många olika former genom historien. Om människor kommer överens om det kan nästan vad som helst användas som betalning. Pengar skapas i möten mellan människor.

I utställningen kan du bland annat se en raisten som har använts som betalningsmedel på en ö i Stilla havet, kaurisnäckor som har använts på flera olika platser, och Sveriges första mynt präglat under Olof Skötkonungs tid som regent.

Stor sten
Ett mynt, framsida och baksida
Kaorisnäckor

Om museet

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande. Genom utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter vill vi inspirera och väcka nyfikenhet om ekonomins roll i historien och i våra liv dag. Med anor från 1572 är museet ett av Sveriges äldsta museer och i samlingarna finns omkring 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer, aktiebrev och andra föremål som berättar om ekonomi och handel, historia och kultur.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank