Illustration av vuxna och barn som står i en utställning
Illustration: Ralph Appelbaum Associates.
  1. Start
  2. Utställningar
  3. Ekonomilabbet

Ekonomilabbet

Ekonomilabbet handlar om vardagsekonomi och hur pengar fungerar i det dagliga livet. Utställningen är utformad för att passa skolelever från mellanstadiet till gymnasiet, men alla är välkomna. Ekonomilabbet är också en bra plats för föräldrar och familjer som vill utforska ekonomi tillsammans. Öppnar 1 juni 2024.

Vad tycker du att våra skattepengar ska gå till? Hur kan du påverka klimatet genom det du köper? Och vad är egentligen det bästa sättet att spara pengar på? Det och mycket mer kan du fundera på, och göra praktiska övningar kring, i Ekonomilabbet.

Att borsta tänderna, dricka kaffe eller ladda mobilen - nästan allt vi gör i våra liv kostar pengar. I utställningen Ekonomilabbet finns dilemmafrågor och interaktiva stationer där du får tänka till och göra olika val.

För skolor

Vi vill att ekonomi ska kännas enkelt, roligt och inspirerande! Vi erbjuder skolprogram för din skolklass, både digitalt och i museet.

Pedagog visar plåtmynt för ungdomar
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.

PENGAR!

Följ med på en vandring genom Sveriges historia och upptäck hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. En gång i tiden var det revolutionerande att betala med en sedel men idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga. Det är också självklart att kunna köpa varor från andra sidan jorden. Hur blev det så?

Personer står i en utställning
Illustration: Ralph Appelbaum Associates.

Pengar spelar roll

Är du nyfiken på pengars roll i samhället? Upptäck vår föreläsningsserie. Under våren fördjupar vi oss om AI och innovationer; du kan också få spartips av en sparikon.

Rektangulär bitcoin automat med vit fasad, en skärm och luckor.
Foto: Ekonomiska museet.

Om museet

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande. Genom utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter vill vi inspirera och väcka nyfikenhet om ekonomins roll i historien och i våra liv dag. Med anor från 1572 är museet ett av Sveriges äldsta museer och i samlingarna finns omkring 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer, aktiebrev och andra föremål som berättar om ekonomi och handel, historia och kultur.

Du kanske också är intresserad av

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank