Illustrerade symboler med olika ekonomitecken som plus och minus som bildar figurer likt emojis
  1. Start
  2. Skola
  3. Pengalabbet

Pengalabbet – spela och lär om ekonomi!

Pengalabbet är ett gratis webbaserat spel för barn och unga som går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön och eventuella pengar som blir över. Får du pengarna att räcka till mat och kläder innan spelet är slut?

Spelet vill på ett lekfullt sätt lära barn och unga om privatekonomi och är framtaget i samarbete mellan Ekonomiska museet och Finansinspektionen. Den som spelar får prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat. Spelaren får också ta ställning till sitt sparande och fundera över hur man kan ta hand om pengarna som blir över, genom att spara till en buffert. Spelaren lär sig även som sparande på kort och lång sikt. Spelet kan spelas från mobilen, surfplattan och datorn.

Illustrationer av pengalabbetspelet på en mobiltelefon, datorskärm, läsplatts och laptop.
Foto: Jenny Marchi, Ekonomiska museet/SHM.

Perfekt för skolundervisningen

Är du lärare i hem- och konsumentkunskap eller samhällskunskap? Pengalabbet kan användas i undervisningen om privatekonomi och kopplar väl till läroplanen. Spelet passar främst för barn på mellanstadiet men kan också användas för äldre barn.

Spela Pengalabbet!

Bor du dyrt, har du kanske inte råd med lika många kläder. Den som har bil kan få vänta med att köpa ny soffa. Vad väljer du? Spelet passar lika bra att spela hemifrån som i skolan.

Pengalabbet_Pressbild

För dig som pedagog

Skolprogram

Boka någon av våra skolprogram.

skolprogram

Nyhetsbrev för skolor

Få tips om aktuella skolprogram.

EKM_DIG39909

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank