1. Start
  2. För barn och familj

För barn och familj

Ekonomiska museet är ett barnvänligt museum. Vuxna i sällskap med barn i alla åldrar är väldigt välkomna! Det är fri entré för barn och unga till och med 18 år.

Sommarlovsaktiviteter

Under sommaren kan du utforska de interaktiva stationerna i utställningarna PENGAR! och Ekonomilabbet, gå på skattjakt samt pyssla i vår verkstad. Alla aktiviteter är kostnadsfria och erbjuds varje dag till och med 18 augusti.

Praktisk information för ditt besök

Bra att veta när du besöker oss med barn

Vuxen och barn spelar brädspel tillsammans
barn lyfter ett tungt rektangulärt mynt
Barn lyssnar på en guldtelefon

Foton: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.

Besök oss med barn

I utställningen PENGAR! finns flera interaktiva delar, spel och taktila kopior av utvalda föremål. Du får bland annat spela ett unikt brädspel och att prova att lyfta en kopia av världens största mynt. I Ekonomilabbet kan ni diskutera vardagsekonomi och göra övningar kring hur pengar fungerar i det dagliga livet.

Vuxen och barn interagerar i en utställning
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.

Barnspår: Skattjakten

Utforska pengarnas spännande värld med vårt barnspår. Du kan göra den på egen hand under museets öppettider, varje dag till och med 18 augusti.

Illustration av skattkista med guldmynt
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.

Pengaverkstan

Gör dina egna pengar i vår verkstad. Vi börjar med att hämta inspiration i utställningen PENGAR! Vi går sedan till verkstan där du får använda din fantasi och göra dina egna pengar! Aktiviteten erbjuds varje dag till och med 18 augusti.

Barn pysslar tillsammans
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM.

Öppen verkstad

Vilka bilder hade du velat ha på dagens pengar? Barn i sällskap av vuxna är välkomna att slå sig ner i verkstaden och rita en egen sedel eller färglägga en myntbild. Aktiviteten erbjuds varje dag till och med 18 augusti.

Barn ritar och pysslar

Praktisk information inför ditt besök

Entréavgifter

Det är alltid kostnadsfritt för barn och unga till och med 18 år. Ordinarie inträde kostar 150 kronor.

Priser och biljetter

Barnvagn

Under högtider, lov och sommarsäsongen när det brukar vara fler besökare på museet ber vi dig att ställa barnvagnar utanför museets entré om möjligt. Det finns möjlighet att låsa fast vagnar i en vajer ute på gården.

De flesta utställningarna är anpassade så att det går enkelt att ta sig runt med barnvagn. Om du inte vill använda barnvagnen i museet finns en barnvagnsparkering i entréhallen som alltid är bemannad av museets personal. Observera att museet inte ansvarar för parkerade barnvagnar. Ett begränsat antal sittvagnar finns att låna på museet, fråga personalen i informationsdisken.

Skötbord

Skötbord finns på handikapptoaletten i anslutning till entréhallen.

Mat och dryck

Museets restaurang Rosengården har en barnmeny bestående av pannkakor eller köttbullar. De hjälper gärna till att värma medhavda burkar.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank