1. Start
  2. För barn och familj

För barn och familj

Ekonomiska museet är ett barnvänligt museum. Vuxna i sällskap med barn i alla åldrar är väldigt välkomna! Det är alltid fri entré till museet.
Kvinna med barn går framför en skylt där det står Ekonomiska museet. En annan familj i bakgrunden.

Familjeaktiviteter

Gå på skattjakt i sommar

Från den 14 juni kan du leta efter piratskatten! I utställningen Hyperinflation har vi gömt 8 guldmynt och en skattkista i utställningen. Guldmynten är märkta med en bokstav och tillsammans bildar de ett ord. Följ ledtrådarna vid guldmynten i utställningen för att hitta alla bokstäverna och skattkistan med piratskatten. Listar du ut ordet får du ett litet pris!

Aktiviteten är kostnadsfritt och passar barn 5-14 år.

Läs mer om skattjakten.

Sedeljakten

I utställningen Hyperinflation finns massor av spännande föremål, både gamla och nya, som alla bär på berättelser. Följ barnspåret med hjälp av en folder som du får i entrén.

Läs mer om sedeljakten.

En sedel tittar i ett förstoringsglas. Illustration.

Utställningar och samlingar

Upptäck museet tillsammans med barn! T.o.m. 14 augusti visar vi utställningen Hyperinflation - ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar. Vi håller på att planera en utställning om Sveriges ekonomiska historia som är planerad att öppna i slutet av 2023. Då öppnar vi också ett ekonomilabb för barn och unga.

Praktisk information inför ditt besök

Barnvagn

Under högtider, lov och sommarsäsongen när det brukar vara fler besökare på museet ber vi dig att ställa barnvagnar utanför museets entré om möjligt. Det finns möjlighet att låsa fast vagnar i en vajer ute på gården.

De flesta utställningarna är anpassade så att det går enkelt att ta sig runt med barnvagn. Av brandsäkerhetsskäl är inga barnvagnar tillåtna i utställningen Guldrummet. Om du inte vill använda barnvagnen i museet finns en barnvagnsparkering i entréhallen som alltid är bemannad av museets personal. Observera att museet inte ansvarar för parkerade barnvagnar. Ett begränsat antal sittvagnar finns att låna på museet, fråga personalen i informationsdisken.

Skötbord

Skötbord finns på handikapptoaletten i anslutning till entréhallen.

Mat och dryck

Museets restaurang Rosengården har en barnmeny bestående av pannkakor eller köttbullar. De hjälper gärna till att värma medhavda burkar.

Matsäcksrum (stängt sommaren 2022)

Från 21 juni 2022 är matsäcksrummet stängt för underhåll och planeras att öppna igen efter sommaren.

Museet har ett matsäcksrum en trappa ned där det går bra att äta medhavd mat och dryck. På vardagar kan det vara grupper av skolbarn som använder matsäcksrummet. Under sommaren går det bra att sitta utomhus på stora innergården.

Håll koll på vad som händer

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

swedbank-v2