En monter med föremål och bilder
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM.
  1. Start
  2. Utställningar
  3. Historiska kopplingar mellan Sverige och Ukraina
Visas tills vidare

Historiska kopplingar mellan Sverige och Ukraina

Visste du att det fanns historiska kopplingar mellan de områden som vi nu kallar för Sverige och Ukraina? Du kan se föremål som visar på dessa kopplingar utställda på Historiska museet i samma byggnad som Ekonomiska museet, visas tills vidare.
Karta som visar Sverige och Ukraina
Karta över Europa som visar dagens Sverige och Ukraina.

Historiska kopplingar

Det finns många spår av vikingatida kontakter mellan Skandinavien och Ukraina. Handel, plundring och krigståg var viktiga drivkrafter bakom resorna österut, och många skandinaver bosatte sig där. På gravfältet i Sjestovytsja finns föremål med direkta motsvarigheter i vikingastaden Birka. DNA-analyser visar att det fanns skandinaver bland de begravda.

Efter vikingatidens slut fortsatte de nära relationerna. År 1019 gifte sig Ingegerd, dotter till Olof Skötkonung, med rurikidernas furste Jaroslav. Rurikiderna härstammade enligt legenden från Rurik som reste över Östersjön till Kiev/Kyiv. Deras symbol, en dykande rovfågel, återfinns i dag i Ukrainas riksvapen.

Ett mynts framsida och baksida, framsidan har en figur och baksidan visar en rovfågel.
Mynt av silver, del av skattfynd från Strängnäsområdet, Sverige. Präglat i Kyivriket för furste Jaroslav (1019-54). Foto: Gabriel Hildebrand/SHM.

I Historiska museets och Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar finns föremål som visar på historiska kontakter med dagens Ukraina. Ett urval av de här föremålen, vikingatida silvermynt, spelpjäser i glas och en mössprydnad i silver visas på Historiska museet tills vidare.

Föremålen är en del av forskningsprojektet ”Sverige och Ukraina i museal samlingshistoria och utställningsnarrativ”.

Ett mynts framsida och baksida, det finns hål i myntets ytterkant.
Mynt av silver, del av skattfynd från Sigsarve, Gotland, Sverige. Präglat i Kyivriket för furtste Vladimir (980-1015). Bredvid Vladimirs vänstra axel syns en stiliserad rovfågel, rurikidernas emblem. Foto: Gabriel Hildebrand/SHM.

Ny forskning

I svenska museer finns arkeologiska och historiska föremål och dokument med ursprung i Ukraina. Detsamma gäller för nordiska föremål i ukrainska museer. Materialet utgör bevis på kontakterna mellan länderna under bland annat vikingatid, tidig medeltid och reformationstid.

Mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina startar Statens historiska museer ett forskningsprojekt för att jämföra föremålssamlingarna vid Sveriges och Ukrainas historiska museer. Projektet ”Sverige och Ukraina i museal samlingshistoria och utställningsnarrativ" som pågår under 2023–2025, ska även undersöka hur samlingarna använts historiskt och hur de kan påverka nationella identiteter och uppfattningar. Det leds av docent Fedir Androshchuk och finansieras av Torsten Söderbergs Stiftelse.

Forskningsprojektets syfte är att lyfta fram detta material samt undersöka hur samlingarna använts historiskt och hur de kan påverka nationella identiteter och uppfattningar. Att belysa dessa sammanhang är särskilt viktigt i en tid då det ukrainska kulturarvet är hotat, både av den ryska statliga ideologin och den militära invasionen.

Personer står på scen i en hörsal
Liveinspelning med Vetenskapsradion Historia 24 februari 2023. Foto: Jens Mohr, Historiska museet/SHM.

Länkar

Den 24 februari 2023 spelade Vetenskapsradion Historia (Sveriges Radio P1) in ett samtal live på Historiska museet. Samtalet leds av programledare Tobias Svanelid. Deltog gjorde Elin Fornander, forskningschef Statens historiska museer, arkeologen Charlotte Hedenstierna-Jonson och historikern Jan Mispelaere.

Lyssna på inspelningen

Hör ett inslag om forskningsprojektet i Vetenskapsradion på Sveriges Radio P1:

Lyssna på inslaget

Läs mer om kontakter mellan Sverige och Kiev i ett nummer av Historiska museets tidigare tidning Historiska nyheter: Olga och Ingegerd.

Tidningen.pdf

Du kanske också är intresserad av

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank