Logga för 450år-jubileet
  1. Start
  2. Samlingarna fyller 450 år

Samlingarna fyller 450 år

I år fyller Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar 450 år. Det uppmärksammar vi i sociala medier och med olika aktiviteter.

En av Sveriges äldsta museisamlingar

År 1572 började Johan III att samla in gamla svenska mynt. Syftet var att bevisa att Sverige var först med att använda tre kronor i riksvapnet och därmed hade större rätt till symbolen än Danmark. Denna myntsamling blev starten för Kungliga myntkabinettet och en av Sveriges äldsta museisamlingar.

Under århundradena har samlingarna vuxit genom gåvor och andra förvärv. Idag består samlingarna av omkring 650 000 föremål. Större delen är mynt, men även exempelvis sedlar, medaljer och aktiebrev ingår.

Museets historia

Samlingarna började visas i offentliga utställningar 1846. Från och med 1940-talet har föremålens sammanhang lyfts fram genom att visa på deras ekonomiska och finanshistoriska betydelse.

Läs mer om Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets historia.

Två forskare som tittar nära på ett historiskt föremål
Foto: Ekonomiska museet, Ola Myrin/SHM

Jubileumsmedalj

Som en del i 450-årsfirandet har skulptören och konstnären Ernst Nordin fått i uppdrag att skapa en jubileumsmedalj. Ernst Nordin har formgivit våra nuvarande svenska mynt och har lång erfarenhet av mynt- och medaljformgivning. Medaljen ges ut i silver i en begränsad upplaga. Den kan köpas i museibutiken och även beställas via mejl.

Man som sitter i en konstateljé
Foto: Jens Mohr/SHM

Myntets dag

Lördag den 24 september 2022 bjuder vi in till Myntets dag och ett firande av 450-årsjubileet på museet. Det blir föreläsningar, konsert, myntslagning och andra aktiviteter.

Mynt där figuren bär en partyhatt.

Ta del av jubileet i sociala medier

Vi publicerar innehåll kring 450-års jubileet av samlingarna varje vecka. Följ oss på Instagram @ekonomiskamuseet och på Facebook.

Kvinna som håller en smartphone

Vi återkommer med fler aktiviteter under året. Anmäl dig till museets nyhetsbrev så får du senaste nytt.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank