Logga för 450år-jubileet
  1. Start
  2. Samlingarna fyller 450 år

Samlingarna fyller 450 år

I år fyller Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar 450 år. Det uppmärksammar vi i sociala medier och med olika aktiviteter.

En av Sveriges äldsta museisamlingar

År 1572 började Johan III att samla in gamla svenska mynt. Syftet var att bevisa att Sverige var först med att använda tre kronor i riksvapnet och därmed hade större rätt till symbolen än Danmark. Denna myntsamling blev starten för Kungliga myntkabinettet och en av Sveriges äldsta museisamlingar.

Under århundradena har samlingarna vuxit genom gåvor och andra förvärv. Idag består samlingarna av omkring 650 000 föremål. Större delen är mynt, men även exempelvis sedlar, medaljer och aktiebrev ingår.

Museets historia

Samlingarna började visas i offentliga utställningar 1846. Från och med 1940-talet har föremålens sammanhang lyfts fram genom att visa på deras ekonomiska och finanshistoriska betydelse.

Läs mer om Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets historia.

Foto: Ekonomiska museet, Ola Myrin/SHM

Myntets dag

Spara datumet! Lördag den 24 september bjuder vi in till Myntets dag och ett firande av 450-årsjubileet på museet. Det blir föreläsningar, konsert, myntslagning och andra familjeaktiviteter.

Foto: Ekonomiska museet, Jens Mohr/SHM

Ta del av jubileet i sociala medier

Vi publicerar innehåll kring 450-års jubileet av samlingarna varje vecka. Följ oss på Instagram @ekonomiskamuseet och på Facebook.

Vi återkommer med fler aktiviteter under året. Anmäl dig till museets nyhetsbrev så får du senaste nytt.

Håll koll på vad som händer

Bli först med att få information om nya utställningar, biljettsläpp och evenemang.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

swedbank-v2