1. Start
  2. Ekonomiska museet nyöppnar med permanenta utställningen PENGAR!

Ekonomiska museet nyöppnar med permanenta utställningen PENGAR!

Den 1 juni öppnar Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet två utställningar som handlar om pengar och ekonomi, genom historien och idag. –  Äntligen kan alla få se våra fantastiska samlingar och samtidigt gå på upptäcktsfärd i pengarnas spännande värld, säger museichef Cecilia von Heijne.

Renderad skissbild frn utstllningen Pengar som ppnar 1 juni p Ekonomiska museet

Ekonomiska museet öppnar snart sina första permanenta utställningar på Narvavägen i Stockholm, i samma byggnad som Historiska museet, dit verksamheten flyttade för några år sedan.

I utställningen PENGAR! får besökarna följa med på en vandring genom Sveriges historia och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. En gång i tiden var det revolutionerande att betala med en sedel men idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga. Det är också självklart att kunna köpa varor från andra sidan jorden. Hur blev det så?

– Pengar är närvarande i en stor del av våra liv även om vi inte alltid tänker på det. Vi hoppas att besökarna ska lämna museet med nya tankar om pengarnas roll i samhället och i historien, säger museichef Cecilia von Heijne.

Bland de 3000 föremålen som visas finns Sveriges första mynt, världens största mynt, de första banksedlarna och en bitcoinautomat. Här finns ett brett urval av föremål som berättar om ekonomi och handel. Besökarna kommer bland annat kunna se spännande skattfynd som Loheskatten, aktiebrev från Ostindiska kompaniet och ransoneringskort från andra världskriget.

I utställningen finns flera interaktiva delar, spel och taktila kopior av utvalda föremål. Besökarna kommer bland annat att få prova att lyfta en kopia av världens största mynt och göra en arbetsintervju för att se vilket jobb de skulle ha fått om de levt på 1800-talet. I det digitala spelet The Money Matrix är utmaningen att avslöja de hemliga agenterna som gömmer sig i olika historiska tidsperioder.

Den andra utställningen Ekonomilabbet handlar om vardagsekonomi och hur pengar fungerar i det dagliga livet. Här finns dilemmafrågor och interaktiva stationer där besökarna får tänka till och göra olika val kring konsumtion, sparande och vad skatten ska gå till. Utställningen är utformad för att passa skolelever från mellanstadiet till gymnasiet, men alla är välkomna. Ekonomilabbet är också en bra plats för föräldrar och barn som vill utforska ekonomi tillsammans.

Båda utställningarna är formgivna av Ralph Appelbaum Associates (RAA) som skapat utställningsdesign till många museer runt om i världen.

Vår design bygger på interaktivitet. Vi vill få besökarna att se sig som delaktiga i formandet av Sveriges ekonomi och internationella handel. Det nya utställningskonceptet ger besökarna möjlighet att upptäcka att de kan påverka samhället, tillsammans med andra, säger Tim Ventimiglia, Creative Director på Ralph Appelbaum Associates.

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande. Genom utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter vill museet inspirera och väcka nyfikenhet om ekonomins roll i historien och i våra liv dag. Med anor från 1572 är museet ett av Sveriges äldsta museer och i samlingarna finns omkring 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer, aktiebrev och andra föremål som berättar om ekonomi och handel, historia och kultur. Ekonomiska museet ingår i Statens historiska museer och delar byggnad med Historiska museet. Swedbank är huvudsponsor till Ekonomiska museet.

Mer information: ekonomiskamuseet.se

Presskontakt: Åsa Hallemar, pressansvarig, tel. 08-519 553 07, e-post: asa.hallemar@shm

Ekonomiska museet-utställningen Pengar - Bild Ralph Applebaum Associates

Fotograf: Illustration: Ralph Appelbaum Associates
Renderad skissbild från utställningen Pengar! som öppnar 1 juni på Ekonomiska museet.

Ransoneringskort-Ekonomiska museet-Foto Jens Mohr press

Fotograf: Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM
Ransoneringskort och etui från andra världskriget. Ransoneringskorten delades ut till hushållen för att användas i samband med inköp.Visas i utställningen Pengar! som öppnar 1 juni på Ekonomiska museet.

Bitcoinautomat-Ekonomiska museet-Foto Jens Mohr

Fotograf: Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM.
Bitcoinautomater av denna sort finns och används världen över men de slog inte igenom i Sverige. Denna visas i utställningen Pengar! som öppnar 1 juni på Ekonomiska museet.

Världens största mynt-Ekonomiska museet-Foto Jens Mohr

Fotograf: Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet/SHM.
Världens största mynt, tillverkat år 1644 under drottning Kristinas tid. Valören heter 10 daler silvermynt, men är gjort av koppar. Myntet väger 19,7 kg. Visas i utställningen Pengar! som öppnar 1 juni på Ekonomiska museet.

Olof Skötkonung-penning-995-Foto Helena Bonnevier

Fotograf: Foto: Helena Bonnevier, Ekonomiska museet/SHM
Sveriges första mynt, präglat ca 995 för Olof Skötkonung. Visas i utställningen Pengar! som öppnar den 1 juni på Ekonomiska museet.

Tekanna-Loheskatten-Ekonomiska museet-Foto Jens Mohr

Fotograf: Foto: Jens Mohr/Ekonomiska museet/SHM
Tekanna som ingår i Loheskatten, den största skatt som hittats i Sverige med över 18 000 mynt och flera silverföremål från 1600- och 1700-talen.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank