1. Start
  2. Pengalabbet – spel om privatekonomi för barn och unga på ny webbplats

Pengalabbet – spel om privatekonomi för barn och unga på ny webbplats

Idag lanseras det webbaserade spelet Pengalabbet som på ett lekfullt sätt vill lära barn och unga om privatekonomi. Spelet går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön och är framtaget i samarbete mellan Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet och Finansinspektionen.

Pengalabbet  webbaserat spel om vardagsekonomi som kan spelas frn datorn surfplattan och mobilen

Spelidén togs fram till en utställning med samma namn och vi är glada att den lever vidare i digital form tack vare det här samarbetet. Syftet är att barn och unga ska få aha-upplevelser kring pengarnas roll i deras vardag och förstå vart föräldrarnas pengar tar vägen, säger Cecilia von Heijne, museichef Ekonomiska museet.

Pengalabbet.se är ett gratis undervisningsmaterial i privatekonomi för grundskolans årskurser 4 – 6, men kan också användas för äldre barn. Det kopplar väl till läroplanen i hem- och konsumentkunskap och samhällskunskap. Spelet passar även att spela hemifrån.

Det är viktigt att barn och unga får kunskaper i privatekonomi och Pengalabbet är ett perfekt verktyg för lärare och föräldrar att på ett lekfullt sätt börja prata pengar, säger Sofia Tyréus, projektledare på Finansinspektionen.

Den som spelar får prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat. Bor du dyrt, har du kanske inte råd med lika mycket kläder. Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får barn och unga reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar.

Pengalabbet.se bygger på den mobilapplikation (app) som togs fram i samarbete mellan Ekonomiska museet och Finansinspektionen 2017. Spelidén kommer från den fysiska utställningen med samma namn som producerades av Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet under 2016.

Pressbilder finns att ladda ner här: https://news.cision.com/se/ekonomiska-museet

Läs mer: pengalabbet.se

För mer information kontakta:

Åsa Hallemar, pressansvarig, tel. 08-519 553 07, e-post: asa.hallemar@shm.se

Dokument & länkar

Release

Pengalabbet Pressbild

Pengalabbet - webbaserat spel om vardagsekonomi som kan spelas från datorn, surfplattan och mobilen.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank