Vad är pengar?

Från halsband, guldmynt och snäckor till en bit papper eller siffror på en skärm. Pengar har funnits i många olika former genom historien. Men om människor kommer överens om det kan nästan vad som helst användas för att betala.

Idag lever nästan alla i Sverige i vad som brukar kallas en monetär ekonomi. Det innebär att alla accepterar de pengar vi använder, till exempel mynt, sedlar och betalkort. De kan användas till allt som kostar något: varor, tjänster, skatter och böter. Därför kallas de ibland för fullkomliga valutor.

Fem kaurisnäckor
Foto: Ola Myrin, Historiska museet/SHM (CC BY 4.0)

Pengar är mer än mynt

Men i en stor del av världen har andra typer av pengar använts. På vissa platser har man till exempel haft olika sorters pengar beroende på vad man ska köpa. För rituella betalningar, till exempel vid giftermål, kunde en sorts pengar användas medan man hade en annan valuta för vardagsköp.

I Kina, Indien, Sydostasien, Oceanien och Afrika har man använt kaurisnäckor som betalning. Snäckorna träddes ofta på snören för att bli lättare att räkna och transportera. Ofta användes de tillsammans med andra valutor – även med mynt.

Är pengar kultur? 

På ögruppen Santa Cruz i Stilla havet använde människor pengar som tog åratal att tillverka. De kallades ”Tevau” och bestod av röda fjädrar från uppemot 600 fåglar. En av de saker som gav fjädermynten dess värde var den röda färgen. När fjädrarna bleknade med tiden blev pengarna mindre värda.

En bild av ett rött, ihoprullat fjädermynt, även kallat Tevau. Band med pärlor och snäckor syns på sidan av myntet.

Pengar av sten 

I en annan del av Stilla havet, på Yapöarna, har man traditionellt använt sig av stora stenar som valuta. De kallas Raistenar och kan väga upp till sex ton. 

Stenarna kom från ön Palau – över 40 mil bort – och roddes till Yapöarna med hjälp av kanoter och bambuflottar. Det var inte ovanligt att människor dog under den farliga resan.  

Idag är amerikanska dollar officiell valuta på Yapöarna och dollarn används för att köpa saker som mat och bensin. Men Raistenen används fortfarande vid vissa traditionella betalningar – till exempel för att be om ursäkt till någon.

En raisten med ett hål i mitten som står på ett podium.

Vem bestämmer vad som är pengar? 

Gränsen mellan det som räknas som pengar och det som inte gör det är alltså inte helt tydlig. En sten som kanske inte alls går att betala med i Sverige, kan ha ett högt värde på Yapöarna.  

Vad som är pengar beror helt enkelt på vem som använder dem.

Vill du veta mer?

Välkommen att utforska vad pengar och ekonomi är, har varit och kan vara. Vi nyöppnar museet 1 juni 2024 med två nya permanenta utställningar, PENGAR! och Ekonomilabbet.

Utställning med föremål och skärmar.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank