PENGAR!
Genom historien. Och i ditt liv.
En gång i tiden var det revolutionerande att betala med en sedel och det var en lyx med varor från Kina. Idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga och att det är lätt att köpa saker från andra sidan jorden. Hur blev det så? Och vad är egentligen pengar?
I utställningen kan du se ett brett urval av föremål som berättar om pengar och ekonomi genom Sveriges historia.
Fräscht, lärorikt, interaktivt!
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.
Interaktiva spel
I det digitala spelet The Money Matrix är utmaningen att avslöja de hemliga agenterna som gömmer sig i olika historiska tidsperioder. Spelet vann silver i Svenska designpriset 2024. Du kan spela spelet i utställningen eller digitalt!
I utställningen kan du också göra en arbetsintervju för att se vilket jobb du skulle ha fått om du levt på 1800-talet. Även det spelet går att spela i utställningen och digitalt!
Foton: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.
Vad är pengar?
Pengar har funnits i många olika former genom historien. Om människor kommer överens om det kan nästan vad som helst användas som betalning. Pengar skapas i möten mellan människor.
I utställningen kan du bland annat se en raisten som har använts som betalningsmedel på en ö i Stilla havet, kaurisnäckor som har använts på flera olika platser, och Sveriges första mynt präglat under Olof Skötkonungs tid som regent.
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet/SHM. CC BY 4.0.
Sveriges nyöppnade Ekonomiska museet är det senaste försöket att göra penningpolitiken mer tillgänglig.
Om museet
Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande. Genom utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter vill vi inspirera och väcka nyfikenhet om ekonomins roll i historien och i våra liv dag. Med anor från 1572 är museet ett av Sveriges äldsta museer och i samlingarna finns omkring 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer, aktiebrev och andra föremål som berättar om ekonomi och handel, historia och kultur.