Numismatisk afton

Se en inspelad webbinarie om den senaste forskningen kring silver och mynt under vikingatiden.

Numismatisk afton, inspelad onsdag 31 januari 2024.

Föreläsningar

Jens Christian Moesgaard, professor i numismatik vid Stockholm Universitet, hälsar välkommen.

Using Coin and Using Bullion in the Viking Age

Med Rory Naismith, professor vid Cambridge universitet. (På engelska)

Under vikingatiden hade samhällen som använde ädelmetaller större betalningsflexibilitet och mindre kontroll jämfört med myntbaserade ekonomier. Men de stod inför utmaningar när det gäller att bedöma och testa metall och förtroende för transaktioner. I myntsamhällen, den styrande myndighetens validering innebar att människor litade på myndigheten och inte behövde verifiera mynt eller varandra. Föreläsningen utforskar dessa skillnader och hur dessa system interagerade.

Everlövsskatten – från privat till publik skatt

Med Florent Audy och Eeva Jonsson, antikvarier vid Statens historiska museer.

Vad gör Everlövsskatten så speciell? Den vikingatida silverskatten bestående av över 900 mynt och silverföremål upptäcktes på 1980-talet. Den gjordes tillgänglig för allmänheten då den visades på Ekonomiska museet mellan september 2022 och augusti 2023. Detta blev möjligt efter att två numismatiska stiftelser lyckades förvärva den och öppna den för forskning. Museets antikvarier berättar om skattens unika innehåll, dess historiska betydelse, hur den förvärvades och dess betydelse i aktuell forskning. 

Samarbetspartners

Numismatisk afton är ett samarbete mellan Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet, Svenska Numismatiska Föreningen och Numismatiska Forskningsgruppen på Stockholms universitet.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank