Föreläsningar om historiska föremål
Fyndet från Mackmyra
Två skattfynd från Mackmyra i Gästrikland som påträffades 1921 och 1930. De två fynden hittades nära varandra och kan utgöra en så kallad tvillingskatt. I föredraget presenteras fyndplatsen, fyndsammansättningen och myntningen i Uppland i slutet på 1100-talet. Föreläsare är Adrian Klang Törnberg, antikvarie vid Kungliga myntkabinettets samlingar.
Europas första banksedlar
Europas första banksedlar tillkom i Sverige på 1600-talet. Martin Tunefalk, antikvarie vid Statens historiska museer, berättar hur det gick till och vilka lärdomar vi kan dra från det när vi idag står inför ett nytt skifte i användningen av betalningsmedel.
Nödmynt
Berättelsen om vad som hände när staten behövde låna pengar av sina medborgare för att fylla på statskassan, om Karl XII:s nödmynt. Föreläsare är Ulrika Bornestaf, förste antikvarie vid Kungliga myntkabinettets samlingar.
Sveriges första mynt
Cecilia von Heijne, museichef på Ekonomiska museet - Kungliga myntkabinettet, visar exempel på mynt och fynd som berättar om Sveriges första mynttillverkning i Sigtuna redan år 975. Myntfynden från den tiden berättar också om en livlig handel och utländsk expertis från omvärlden.