1. Start
  2. KRISEN – En resa i globaliseringens ruiner

KRISEN – En resa i globaliseringens ruiner

Myntkabinettets nya fotoutställning med bilder av ekonomhistoriken och fotografen Jan Jörnmark öppnar 6 nov 2013. Utställningen vill ge perspektiv på den ekonomiska krisens förödelse både inom och utanför Europa.

Myntkabinettet kan med sina unika föremål och sin samlade kompetens inom numismatik och ekonomisk historia, ge ett historiskt perspektiv på dagsaktuella händelser. Utställningen ”Krisen” ger oss insikter om vilka påtagliga följder ekonomisk förändring kan ha. I programverksamhet och visningar kommer besökarna, under utställningsperioden, kunna delta i diskussioner om samhällsekonomi.

"Jag tror att det är viktigt att vi inser hur stor dagens utmaning är. Vi vinner ingenting på att skygga inför problematiken" menar Jan Jörnmark.
     
Utställningen KRISEN – En resa i globaliseringsens ruiner ses i två delar främst genom fotografier. I den första delen möter man spillrorna av Detroit, staden som har fått stå som symbol för både en blomstrande bilindustri och för att ha lämnat in den mest omfattande konkursansökan i USAs historia. Stadens invånarantal har även fallit från 2 milj. till ca 700 000 och har blivit berömd på internet som en av världens mest omtaladespökstäder.

Den andra delen av utställningen skildrar den ekonomiska krisen i olika delar av Europa. Här visas framtidshoppet som så ofta fick ett abrupt slut när krisen blev ett faktum. Fotografier av halvfärdiga turistområden, nedlagda industrier och oöverkomliga broar visar på det stora problem som kontinenten har med att hantera den nya globala konkurrensen och olika ekonomiska bubblor.

Jan Jörnmark kommer den 5 november kl. 10.00–11.30 att finnas på plats för att svara på frågor.
Adress: Slottsbacken 6

Utställningen öppnar 6 november för allmänheten och står fram till årsskiftet 2014/2015

Museet arrangerar under höst och vår ett antal föreläsningar. Se vår hemsida myntkabinettet.se för tider och föreläsare.

Foto: Jan Jörnmark kommer den 5 november kl. 10.00–11.30 att finnas på plats för att svara på frågor. Adress: Slottsbacken 6

Vid nedladdning av pressbilder
Ange alltid: © Jan Jörnmark.

För mer information:
Louise Wehtje, marknadsansvarig, tel. 08 5195 5324 eller louise.wehtje@myntkabinettet.se
Caroline Petersson, antikvarie, tel. 08 5195 5337 eller caroline.petersson@myntkabinettet.se

Kungl. Myntkabinettet
Slottsbacken 6
Tel 08 519 553 04
Öppet dagligen kl. 10-16, måndagar fri entré
www.myntkabinettet.se

Dokument & länkar

Pressmeddelande (PDF)

Trapphuset i The Farwell building Detroit