1. Start
  2. Omtalade Everlövsskatten ställs ut på Ekonomiska museet – firar att samlingarna fyller 450 år

Omtalade Everlövsskatten ställs ut på Ekonomiska museet – firar att samlingarna fyller 450 år

I år fyller Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets samlingar 450 år. Det firas med ”Myntets dag” lördagen den 24 september. Det blir myntslagning, visningar och många andra aktiviteter för museibesökarna. En jubileumsmedalj formgiven av Ernst Nordin har tagits fram och den omtalade Everlövsskatten ställs ut.

En vikingatida silverskatt den s kallade Everlvsskatten

– När vi nu firar att samlingarna funnits i 450 år känns det fantastiskt fint att kunna ställa ut det senaste tillskottet, Everlövsskatten. Tack vare två stiftelser blir den vikingatida silverskatten en del av allas vårt gemensamma kulturarv, säger museichef Cecilia von Heijne.

Som en del i 450-årsfirandet har skulptören och konstnären Ernst Nordin fått i uppdrag att skapa en jubileumsmedalj. Ernst Nordin har formgivit våra nuvarande svenska mynt och har lång erfarenhet av mynt- och medaljformgivning. Medaljen ges ut i silver i en begränsad upplaga och kommer att börja säljas den 24 september.

– Ernst Nordin är en fantastisk konstnär. I medaljen har han verkligen fångat museets och samlingarnas historia, nutid och framtid, säger museichef Cecilia von Heijne.

Grunden till Kungliga myntkabinettets samlingar lades 1572 genom att Johan III började samla in gamla svenska mynt. Syftet var att bevisa att Sverige var först med att använda tre kronor i riksvapnet och därmed hade större rätt till symbolen än Danmark. Denna myntsamling blev starten för Kungliga myntkabinettet som därmed är en av Sveriges äldsta museisamlingar.

Hela programmet för Myntets dag finns här: ekonomiskamuseet.se/pa-gang/myntets-dag/

Firandet av 450-årsjubileet pågår under hela året i sociala medier med bilder och berättelser om föremål i samlingarna under hashtaggarna #myntetsdag och #samlingarna450år

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet arbetar för närvarande med nya permanenta utställningar som är planerade att öppnas i slutet av 2023. Programverksamheten med föreläsningar, visningar och stadsvandringar pågår som vanligt.

Läs mer om höstens program: https://ekonomiskamuseet.se/hosten-2022/

Presskontakt: Åsa Hallemar, kommunikatör och pressansvarig, 08 - 5195 5307, asa.hallemar@shm.se

Dokument & länkar

PM_Myntets dag_EKM

Everlövsskatten

Fotograf: Foto: Historiska museet vid Lunds universitet
Everlövsskatten, en vikingatida silverskatt som kommer ställas ut på Ekonomiska museet från den 24 september.

Ernst Nordin

Fotograf: Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer
Ernst Nordin, konstnär och formgivare av Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettets jubileumsmedalj som tagits fram för att uppmärksamma att samlingarna fyller 450 år.

Cecilia von Heijne

Fotograf: Foto: Erik Lernestål, Statens historiska museer.
Cecilia von Heijne, museichef Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank