1. Start
  2. Pengalabbet – spelapp om vardagsekonomi

Pengalabbet – spelapp om vardagsekonomi

Kungl. Myntkabinettet – Sveriges ekonomiska museum presenterar nu i samarbete med Finansinspektionen appen Pengalabbet som är ett spel som går ut på att ta hand om en månadslön.

Den som spelar får prova på att ha olika jobb med olika lön och bestämma hur stor del som ska gå till mat, boende och annat. Appen vänder sig till barn och deras föräldrar och kan också användas i skolan av lärare i samhällskunskap och hem- och konsumentkunskap.

- Idén bakom spelet är att barn och unga ska få aha-upplevelser kring det här med pengarnas roll i deras vardag och förstå vart föräldrarnas pengar tar vägen, säger Sara Carlin, pedagog på Kungl. Myntkabinettet.

Genom att ställas inför olika val och situationer som kan uppstå i vardagen får barn och unga reflektera över vad i deras vardag som kostar och hur mycket. De får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar.

Pengalabbet producerades av Kungl. Myntkabinettet som en utställning under 2016 och i samarbete med Finansinspektionen har spelidén nu omvandlats till en app.

- Vi är glada att kunna medverka till att många fler barn nu får tillgång till Pengalabbet. Appen gör det roligare att lära sig att göra en budget, säger Therése Wiselqvist Ekman, ansvarig för finansiell folkbildning på Finansinspektionen.

 Appen ”Pengalabbet” finns att ladda ner i App Store och Google Play.

Utställningen ”Pengalabbet” finns att besöka på Motala bibliotek till och med maj 2018.

Läs mer: www.myntkabinettet.se/pengalabbet

Mer information:
Sara Carlin, pedagog, Kungl. Myntkabinettet, sara.carlin@myntkabinettet.se, 08-519 553 01
Therése Wieselqvist Ekman, ansvarig finansiell folkbildning på Finansinspektionen, therese.w.ekman@fi.se, 08-408 981 86

 

Presskontakt: Åsa Hallemar, informatör, asa.hallemar@myntkabinettet.se 08-5195 5307

Dokument & länkar

Release

Pengalabbet-app

Fotograf: Ola Myrin/Kungl. Myntkabinettet