1. Start
  2. Ska vi byta grejer? Ny utställning om byteshandel öppnar 24 maj 2014 med ett publikt bytesevent

Ska vi byta grejer? Ny utställning om byteshandel öppnar 24 maj 2014 med ett publikt bytesevent

Bytte människor varor innan det fanns pengar? Hur uppstår byten vid krig och kriser? Är vår tids allt mer populära bytestrend egentligen en subkultur med ett eget alternativt ekonomiskt system?   I utställningen, som riktar sig till unga i vuxens sällskap, vänder och vrider vi på frågor som: Vad är byteshandel? Hur fungerar/har det fungerat? Hur ser det ut idag?

Utställningen tar avstamp i gemene mans tro på att våra samhällen bytte varor och tjänster långt innan man hade ett monetärt system. Därifrån förflyttar vi oss via utforskande om byteshandelns betydelse vid krig och ekonomiska kriser till nuvarande existerande bytesgrupper, sociala entreprenörer och deras tankar om en cirkulär ekonomi.

Utställningen blandar klassiska inslag som texter och föremål med interaktiva moment. Besökaren får tillgång till historiska fakta såväl som jämförande beskrivningar, olika begrepp och frågeställningar. Genom museets app kan besökaren använda sin smarta telefon eller en från museet lånad surfplatta för att ta del av flera personers olika perspektiv och åsikter kring byteshandel. På utställningens åsiktsvägg uppmuntras besökaren att klottra sina egna tankar och varje vecka läggs åsiktsväggen upp på www.facebook.se/tumbabruksmuseum.
Stanna gärna kvar en stund i utställningen och prova ett fiktivt byte i utställningens eget kortspel.

Storbytardag lördag 24 maj 2014 kl. 11-16
Den 24 maj när utställningen öppnar anordnar museet en storbytardag. I samarbete med FB-gruppen Bortskänkes/Bytes/Mottages 08 området bytes saker, kläder och plantor. I samarbete med Retoy, www.retoy.se, kan barn byta leksaker och leka sig till en bättre värld. För de som inte har med något att byta men tycker om återbruk så är brukets loppistanter på plats och säljer fräscht begagnat till förmån för Rädda Barnen.
Det blir även ansiktsmålning, papperstillverkning, musikunderhållning och museets café serverar årets första sommarpajer på egenskördad rabarber. I samarbete med Sänkdalens gård bjuder museet de första 300 besökarna på härlig kravmärkt glass.

Elin Ekeroth Kjellgren, intendent: projektledare för utställningen samt informations- och marknadsansvarig

08-519 553 48 eller elin.ekeroth@tumbabruksmuseum.se

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank