1. Start
  2. Utställning om bistånd öppnar på Myntkabinettet

Utställning om bistånd öppnar på Myntkabinettet

Den 26 maj öppnar Labyrinten - en utställning om bistånd, rikedom, fattigdom, vi och dom på Myntkabinettet – Sveriges Ekonomiska Museum. Utställningen visas i samarbete med biståndsorganisationen Diakonia.

Labyrinten bygger på tecknaren Ulf Frödins illustrationer av tillståndet i världen. Illustrationer som skaver och vill få oss att tänka till, ofta med ett inslag av humor:

-       Med ett skratt kan man ta sig an svåra frågor. Det är beprövat. Att skratta åt eländet är ett sätt att fördriva det, säger Ulf Frödin.

Syftet med utställningen är att sprida kunskap om vad bistånd är, vilka hinder och möjligheter som finns och vilken roll den som besöker utställningen kan spela.

-       Det är ibland lite oklart för folk vad bistånd egentligen är och hur våra liv hänger ihop med vad som händer på andra sidan jordklotet. Genom utställningen hoppas vi nå människor som normalt inte kommer i kontakt med bistånd. Vi vill att fler ska förstå vad det handlar om, och känna att vi alla kan vara med och göra världen till en bättre plats, säger Diakonias generalsekreterare Bo Forsberg.

Labyrinten är en vandringsutställning som visas för första gången på Myntkabinettet mellan den 26 maj och 30 september.

-       Med den här utställningen vill vi ta upp ett aktuellt ämne som engagerar många och har en tydlig koppling till ekonomi. Utställningen passar också bra för lärare som vill ha ett stöd i samtalet om bistånd med sina elever, säger Eva Ramberg, museichef på Kungl. Myntkabinettet.

Under september erbjuds ett skolprogram för årskurs 4-9 med diskussionsfrågor om bistånd och världens tillstånd. Det kommer också att ordnas föreläsningar med olika aspekter på bistånd och ekonomi. Läs mer om utställningen

Diakonia arbetar med långsiktigt bistånd och samarbetar med lokala organisationer i över trettio länder. www.diakonia.se

Ulf Frödin är serieskapare och tecknare som synts i DN sedan 1996 och dessutom samarbetat med Diakonia under lång tid.
www.frodin.se

Pressvisning av utställningen och intervjuer kan bokas 18-22 maj.

Pressmaterial
Film/intervju med Ulf Frödin (hör av er om ni vill ha tillgång till filmen) 
Illustration: Ulf Frödin.
Foto från utställningen.

Presskontakt Diakonia: Esther Flores Sedman, pressekreterare, esther.floressedman@diakonia.se 08-453 69 33

Presskontakt Kungl Myntkabinettet: Åsa Hallemar, informatör, asa.hallemar@myntkabinettet.se 08-5195 5307

Dokument & länkar

Release

Ulf Frödin. Vart går biståndet.

Vart går biståndet

Utställningsfoto Labyrinten

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank