1. Start
  2. Världens största guldmynt visas på Kungl. Myntkabinettet

Världens största guldmynt visas på Kungl. MyntkabinettetPressmeddelande den 4 mars 2009

Världens största guldmynt visas på Kungl. Myntkabinettet

Hundra kilo rent guld till ett värde av omkring 26 miljoner kronor. På torsdagen visas det kanadensiska jättemyntet på Kungl. Mynt- kabinettet i Stockholm under en dag. Den officiella valören är en miljon kanadensiska dollar men guldvärdet innebär ett mycket högre värde.

-Det är en mycket ovanlig händelse, konstaterar museidirektör Ian Wiséhn vid Kungl. Myntkabinettet på Slottsbacken. Vi har aldrig ställt ut något mynt som ens kommer i närheten av detta, varken vad gäller storlek eller värde. - Dock har museet några stadiga svenska plåtmynt från 1600-talet som hittills betraktats som världens största mynt. De väger 20 kilo styck, är av koppar och har – till skillnad från det kanadensiska myntet – varit i cirkulation. Det utställda guldmyntet har gjutits i fem exemplar och det som visas i Stockholm på torsdagen har turnerat runt i Europa sedan förra året. Närmast kommer det från Oslo och ska vidare till Warzawa.
-Vi visar det bara under en dag på varje plats, berättar informationschef Håkan Forsgård vid Mynthuset Sverige som står bakom arrangemanget. Det handlar helt enkelt om säkerhet och försäkringsfrågor.
Det kungliga myntverket i Kanada har gjutit den lilla serien om fem jättemynt. De är en dryg halvmeter i diameter och tre centimeter tjockt. På en sida visas drottning Elisabeth II och på den andra återfinns de kanadensiska lönnlöven.
Guldhalten är 99,999 procent rent guld. Myntens nominella värde är begränsat till en miljon kanadensiska dollar – cirka sju miljoner kronor – och i runda tal är alltså metallvärdet fyra gånger så högt. För vidare information: Louise Wehtje informationsansvarig E-post: louise.wehtje@myntkabinettet.se Tel 08 519 553 24 Frågor gällande guldmyntet: Informationschef Håkan Forsgård Mynthuset Sverige. E-post: hakan.forsgard@mynthuset.se Tel. + 358-50-4911821

Kungl. Myntkabinettet på Slottsbacken i Gamla stan är Sveriges ekonomiska museum. I utställningarna får besökarna möta Sveriges ekonomisk –och finansiella historia sedan 2500 år. I museets samlingar ingår 600 000 föremål. Tumba Bruksmuseum är en del av Kungl. Myntkabinettet. Kungl. Myntkabinettet har fri entré måndagar och är öppet månd-sönd kl 10-16.

Baksida mynt (100 kg GoldCoin)

Baksida mynt (100 kg GoldCoin)

Framsida mynt (100kg GoldCoin2)

Framsida mynt (100kg GoldCoin2)

Myntet utställt i Finlands Banks myntmuseum 2008. Fotograf: Lehtikuva

Myntet utställt i Finlands Banks myntmuseum 2008. Fotograf: Lehtikuva

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank