Bild på unga besökare vid museets utställning
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.
  1. Start
  2. Utställningar
  3. Ekonomilabbet

Ekonomilabbet

Ekonomilabbet är en interaktiv utställning om vardagsekonomi och hur pengar fungerar. Den passar skolelever från mellanstadiet till gymnasiet. Ekonomilabbet är också en bra plats för familjer som vill utforska ekonomi tillsammans. Utställningen visas tills vidare.

Vad tycker du att våra skattepengar ska gå till? Hur kan du påverka klimatet genom det du köper? Och vad är egentligen det bästa sättet att spara pengar på? Det och mycket mer kan du fundera på, och göra praktiska övningar kring, i Ekonomilabbet.

I utställningen får du utforska hur ekonomin hänger ihop och hur du är en del av den. Ekonomilabbet är uppdelat i fyra teman – hushåll, företag, banker och offentlig sektor. Genom att undersöka varje tema lär du dig mer om hur du påverkar och påverkas av det ekonomiska system vi lever i.

Lär dig ekonomi på ett roligt sätt

Varje tema erbjuder interaktiva stationer, spännande filmer, kluriga dilemmafrågor och mycket mer. Här finns något för alla – både för dig som är ny inom ekonomi och för dig som vill lära dig mer.

Det kostar att leva

Var kommer våra pengar ifrån? Hur mycket kostar det att ladda mobilen? Här får du chansen att lära dig hur hushåll hanterar sina pengar och ta del av spännande fakta – visste du till exempel att spelutvecklare tjänar mindre än programmerare?

Du får också möta kluriga dilemman som bjuder in till diskussion, både i klassrummet och hemma vid köksbordet.

Barn i utställningen Ekonomilabbet - den andra delen av utställningen Pengar!
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.

En osynlig prislapp?

Visste du att allt du köper påverkar både din plånbok och miljön? I utställningen får du lära dig hur du kan konsumera smartare och mer hållbart.

Genom en interaktiv station kan du se både kostnaden och koldioxidavtrycket för vanliga varor – och upptäcka miljövänligare alternativ. Dessutom får du lära dig skillnaden mellan linjär och cirkulär ekonomi.

Köp, Köp, Köp!?
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.

Pengar över?

Hur kan vi spara och investera våra pengar? Vilka fördelar och risker finns med olika alternativ? I temat om banker får du lära dig om sparkonton, fonder och aktier samt vad vi oftast lånar pengar till.

Den här delen av utställningen belyser bankens roll i vardagen och hur olika spar- och investeringsformer fungerar.

Interaktivitet. Sätt rätt gris vid rätt kurva. Kurvorna visar hur pengars värde i en aktie, fond, i guld, på sparkonto kan förändras på en treårsperiod.
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.

Alla betalar

Att betala skatt är en del av vårt samhällsystem och skyddsnät i Sverige. I temat om den offentliga sektorn får du lära dig hur vår gemensamma ekonomi fungerar, hur mycket vi faktiskt betalar i skatt och vad pengarna används till. Tycker du att skatten är tillräckligt hög eller alldeles för låg? Och vad tycker du att våra skattepengar ska spenderas på?

Två personer i Ekonomiska museets utställning Ekonomilabbet.
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM.

Relevant, engagerande och lärorikt

Lärare om Ekonomilabbet

Besök Ekonomilabbet med dina elever

Vi vill att ekonomi ska kännas enkelt, roligt och inspirerande! Vi erbjuder skolprogram för din skolklass, både digitalt och i museet. Ekonomilabbet är speciellt framtagen för skolelever från mellanstadiet till gymnasiet. Välkommen hit med din klass!

Tre ungdomar i en utställning
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM.

Besök Ekonomilabbet med familjen

Ekonomilabbet är en spännande plats för hela familjen. Här kan både barn och vuxna utforska ekonomi genom interaktiva stationer och kluriga utmaningar. Testa, fundera och fatta beslut tillsammans! Fri entré för barn och unga till och med 18 år.

Två barn tittar intresserat på en uppgift i utställningen Ekonomilabbet.
Foto: Daniel Gustafsson, Ekonomiska museet/SHM.

Om museet

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet är en plats för ekonomiskt lärande. Genom utställningar, föreläsningar och andra aktiviteter vill vi inspirera och väcka nyfikenhet om ekonomins roll i historien och i våra liv idag. Med anor från 1572 är museet ett av Sveriges äldsta museer och i samlingarna finns omkring 650 000 föremål – mynt, sedlar, medaljer, aktiebrev och andra föremål som berättar om ekonomi och handel, historia och kultur.

Du kanske också är intresserad av

PENGAR!

Följ med på en vandring genom Sveriges historia och upptäck hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. En gång i tiden var det revolutionerande att betala med en sedel men idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga. Det är också självklart att kunna köpa varor från andra sidan jorden. Hur blev det så?

Två personer står och läser vid en monter i utställningen PENGAR!

Pengalabbet

Pengalabbet är ett gratis webbaserat spel för barn och unga som går ut på att hantera och ta ansvar för en månadslön och eventuella pengar som blir över. Får du pengarna att räcka till mat och kläder innan spelet är slut?

Smartphones med ett spel
Barn spelar tillsammans

Prenumerera på våra skolutskick!

Håll dig uppdaterad om aktuella lektioner och lärarhandledningar.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank