1. Start
  2. Utställningar
  3. Hyperinflation

Hyperinflation

– Ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar

Visas: 20 november 2020 – 1 oktober 2021

Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet öppnar 20 november 2020 med utställningen Hyperinflation. Vad händer i en vardag där alla är miljonärer på pappret men pengarna är värdelösa?

Hur påverkas människor i en kris med oftast mycket svåra följer för många och hur uppstår en ekonomisk kris av detta slag? Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar tar dig med in i fenomenet hyperinflation.

Ekonomiskt kristillstånd

Hyperinflation är inget nytt. Detta ekonomiska kristillstånd, med förödande konsekvenser för samhällen och människor, har drabbat många länder genom historien. Idag lider Venezuela av svår hyperinflation. Historiens mest kända är den som drabbade Tyskland på 1920-talet, efter sviterna av första världskriget.

Nödsedlar och ostmynt

I utställningen visas föremål ur museets samlingar från hyperinflationer genom tiderna. Till exempel sedeln med den högsta valören någonsin på hundra miljoner biljoner pengö som gavs ut i Ungern efter andra världskriget, tyska nödsedlar och ett ostmynt från Ryssland.

Värdelösa sedlar

En plånbok och en väska tillverkade av värdelösa sedlar från Venezuela visas även i utställningen.

Vinnare och förlorare?

Besök utställningens torg och utforska begreppen inflation och hyperinflation. I affären förklaras hur det är att handla i en vardag där priserna ständigt förändras och ingen vet vad pengarna kommer att vara är värda nästa dag. Hur förändras livet och finns det både vinnare och förlorare i en hyperinflation?

Från 1900-talet till idag

Centralbankers roll och vikten av förtroende för valutan diskuteras. I utställningen visas filmer med Sveriges Riksbank om hur pengar skapas, vad inflation egentligen är och hur centralbanker arbetar under ekonomiska kriser.

Utställningen tar upp exempel på olika lösningar på hyperinflationer samt en tidslinje som skildrar hyperinflationer i världen och Sveriges ekonomiska historia, från 1900-talet till idag. 

Hitta till utställningen

Du hittar utställningen Hyperinflation på gatuplan i museet. Det finns en ramp till utställningslokalen. Fråga besöksservice i entrén om du har frågor eller inte hittar.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank