Illustration med turkos bakgrund med texten hyperinflation i neongrön och en huligan som håller upp en rykande fackla
  1. Start
  2. Utställningar
  3. Hyperinflation

Visas 15 april 2021 – 9 januari 2022

Hyperinflation

– Ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar

Hur påverkas människor i en kris med oftast mycket svåra följder för många och hur uppstår en ekonomisk kris av detta slag? Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar tar dig med in i fenomenet hyperinflation.

Hyperinflation är inget nytt. Detta ekonomiska kristillstånd, med förödande konsekvenser för samhällen och människor, har drabbat många länder genom historien. Idag lider Venezuela av svår hyperinflation. Historiens mest kända är den som drabbade Tyskland på 1920-talet, efter sviterna av första världskriget.

EKM_DIG39521 (5)

Nödsedlar och ostmynt

I utställningen visas föremål ur museets samlingar från hyperinflationer genom tiderna. Till exempel sedeln med den högsta valören någonsin på hundra miljoner biljoner pengö som gavs ut i Ungern efter andra världskriget, tyska nödsedlar och ett ostmynt från Ryssland.

Värdelösa sedlar

En väska, en plånbok och en svan tillverkade av värdelösa sedlar från Venezuela visas även i utställningen.

Vinnare och förlorare?

Besök utställningens torg och utforska begreppen inflation och hyperinflation. I affären förklaras hur det är att handla i en vardag där priserna ständigt förändras och ingen vet vad pengarna kommer att vara är värda nästa dag. Hur förändras livet och finns det både vinnare och förlorare i en hyperinflation?

Från 1900-talet till idag

Centralbankers roll och vikten av förtroende för valutan diskuteras. I utställningen visas filmer med Sveriges Riksbank om hur pengar skapas, vad inflation egentligen är och hur centralbanker arbetar under ekonomiska kriser.

Utställningen tar upp exempel på olika lösningar på hyperinflationer samt en tidslinje som skildrar hyperinflationer i världen och Sveriges ekonomiska historia, från 1900-talet till idag. 

Grön plånbok som är gjord av gröna Venezuelanska pengar

Kvällsvisning i utställningen

Under ett antal onsdagskvällar erbjuds visningar i utställningen. Följ med vår guide som berättar om hyperinflationer genom tiderna och visar sina favoritföremål i utställningen.

Sedeljakten

I utställningen Hyperinflation finns massor av spännande föremål, både gamla och nya, som alla bär på berättelser. Följ barnspåret med hjälp av en folder som du får i entrén.

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

swedbank-v2