Folk står i en utställningsmiljö och tittar på montrar
  1. Start
  2. Utställningar
  3. Permanenta utställningar 2024

Nyöppning våren 2024

När Ekonomiska museet nyöppnar är du välkommen att utforska vad pengar och ekonomi är, har varit och kan vara. Vi bygger nya permanenta utställningar som öppnar 1 juni 2024.

En gång i tiden var det revolutionerande att kunna betala med en sedel. Idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga. Det är också självklart att kunna köpa varor från andra sidan jorden. Hur blev det så? Och vad är pengar?

I den ena utställningen får du vandra genom historien och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. Utforska hur pengar sett ut och använts i olika tider. Vem kunde köpa vad? Spela, lyssna och testa vilket jobb du skulle ha fått om du levt på 1800-talet.

PENGAR!

I utställningen PENGAR! får du följa med på en vandring genom Sveriges historia och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. Öppnar 1 juni 2024.

Person med vita handskar håller ett stort plåtmynt
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet – Kungliga Myntkabinettets samlingar/SHM. CC-BY.

Fundera och prova!

Den andra utställningen kommer att handla om pengarna i ditt liv idag. Vad du köper, vad du tjänar och hur du sparar – allt hänger ihop.

Illustration av vuxna och barn som står i en utställning
Illustration: Ralph Appelbaum Associates.

Du kanske även är intresserad av

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank