Folk står i en utställningsmiljö och tittar på montrar
  1. Start
  2. Utställningar
  3. Permanenta utställningar 2024

Nyöppning våren 2024

När Ekonomiska museet nyöppnar är du välkommen att utforska vad pengar och ekonomi är, har varit och kan vara. Vi bygger nya permanenta utställningar som öppnar våren 2024.

En gång i tiden var det revolutionerande att kunna betala med en sedel. Idag har vi vant oss vid att pengar är osynliga. Det är också självklart att kunna köpa varor från andra sidan jorden. Hur blev det så? Och vad är pengar?

I den ena utställningen får du vandra genom historien och upptäcka hur pengar och ekonomi har förändrat samhället och människors liv. Utforska hur pengar sett ut och använts i olika tider. Vem kunde köpa vad? Spela, lyssna och testa vilket jobb du skulle ha fått om du levt på 1800-talet.

Vad får jag se?

Du får titta närmare på världens första mynt, världens största mynt och de första sedlarna. I utställningen visas ett brett urval av museets samlingar av mynt, sedlar, medaljer och andra föremål som kan berätta om ekonomi och handel.

Stor plåtmynt, vita handskar som håller i föremålet.
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet – Kungliga Myntkabinettets samlingar/SHM. CC-BY.

Fundera och prova!

Den andra utställningen kommer att handla om pengarna i ditt liv idag. Vad du köper, vad du tjänar och hur du sparar – allt hänger ihop. Fundera och prova!

Två elever i en utställning på Ekonomiska museet.
Foto: Jens Mohr, Ekonomiska museet/SHM.
kreditivsedel med gul ton och flera signaturer
Stockholms Bancos kreditivsedlar (förtroendesedlar) gavs ut mellan åren 1661-1666 och var Europas första sedlar. Den här sedeln kommer att finnas med i museets permanenta utställning som öppnar 2024. Foto: Ekonomiska museet – Kungliga Myntkabinettets samlingar/SHM, CC-BY.

Du kanske även är intresserad av

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank