collage med folk en robot och människa som skakar hand, gunther mårder, eurosedlar, en illustration på en person som bär en tung kasse och en svartvit bild på två personer.
  1. Start
  2. Vårens föreläsningar 2024

Vårens föreläsningar 2024

Välkommen på inspirerande föreläsningar om AI, spartips och Nato eller besök oss på alla hjärtans dag och hör om kärlekshistorier i det svenska näringslivet.

Tips! Börja gärna kvällen med soppa och ett glas vin i restaurang Rosengården, specialpris på onsdagskvällar är 160 kronor (med alkoholfri dryck 120 kronor).

Svartvit bild på två personer som kollar på en filmkamera.
Foto: Wikimedia Commons, CC BY

Kärleksfulla berättelser i svensk företagshistoria

Onsdag 14 februari klockan 18.00 – 19.15 Kostnad: 150 kronor.

På alla hjärtans dag dyker vi ner i kända och okända kärlekshistorier i det svenska näringslivet med Anders Sjöman, uppdrags- och kommunikationschef på Centrum för Näringslivshistoria. Hör om Lars Magnus Ericsson som skrev lika många kärleksbrev som affärsbrev till sin fru och företagarpartner Hilda. Och om Carlós och Maria Zoega. Du får också möta Ninni från Gröna Lund och Johan från Nöjesfältet – en kärlekssaga i sann Romeo och Julia-anda.

Ett samarbete med Centrum för Näringslivshistoria.

Natoflaggan och den svenska flaggan bredvid varandra.
Svenska flaggan och natos flagga bredvid varandra. Foto: Shutterstock.

Notan för ett svenskt Natomedlemskap

Onsdag 13 mars klockan 18.00 – 19.15. Kostnad: 150 kronor.

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har Sverige omvärderat sina 200 år av alliansfrihet och ansökt om medlemskap i försvarsalliansen Nato. Per Olsson, försvarsekonom på Totalförsvarets forskningsinstitut, berättar om de ekonomiska följderna av ett svenskt Natomedlemskap. Vilka är de direkta såväl som de indirekta kostnaderna, och vilka möjligheter och utmaningar kommer det innebära för svensk försvarsindustri?

Eurosedlar som hänger på tork.
Foto: Shutterstock.

Den ökade ekonomiska brottsligheten

Onsdag 27 mars klockan 18.00 – 19.15. Kostnad: 150 kronor.

Varje år kostar den ekonomiska brottsligheten det svenska samhället över 100 miljarder kronor. Pengar som skulle gått till skolor, infrastruktur, vård och omsorg hamnar i stället i kriminella händer.
Sara Persson, brottsförebyggande specialist från Ekobrottsmyndigheten, berättar om vilka områden som är särskilt viktiga att skydda och hur vi rustar samhället för att bättre stå emot kriminell infiltration

Ett samarbete med Ekobrottsmyndigheten.

Illustration på en person som bär en stor säck på ryggen.
Foto: Shutterstock.

Hushållskrisen    

Onsdag 10 april klockan 18.00 – 19.15. Kostnadsfritt.

Svenskarnas skulder hos Kronofogden växer dagligen och når nya rekordnivåer. Hur kan man göra för att känna ett lugn kring sin ekonomi och hur ser läget ut framöver? Ett panelsamtal mellan Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på kronofogdemyndigheten och Arturo Arques, Swedbank och Sparbankernas privatekonom. Moderator Agnes Wentzel Blank, Ekonomiska museet.

Ett samarbete med Swedbank och Kronofogdemyndigheten.

Bild på en robot och människa skakar hand.
Foto: Shutterstock.

AI – nu och i framtiden

Onsdag 24 april klockan 18.00 – 19.15. Kostnadsfritt.

Kommer AI ta över ditt jobb? Hur skiljer sig AI från andra historiska innovationer? Vi befinner oss i en omvälvande tid där användandet av Artificiell Intelligens ökar explosionsartat. Fredrik Heintz, professor i Datavetenskap på Linköpings universitet och ordförande i Svenska AI-sällskapet ger en översikt över AI-teknologins inverkan på utbildningssystemet, arbetsmarknaden och samhället i stort. Fredrik berättar om de förändringar vi lever i just nu och vad vi kan vänta oss i framtiden.  

Ett samarbete med Swedbank.

Porträtt Gunther Mårder
Foto: Oskar Omne.

Spara pengar med Günther Mårder

Onsdag den 5 juni klockan 18.00–19.15. Kostnadsfritt.

Hur mycket pengar kan du spara genom att klippa dig hemma? Varför är det klokt att använda halvspolning på toaletten? Sveriges mest ekonomiska man är tillbaka med en föreläsning som ger nya perspektiv med glimten i ögat. Sparikonen Günther Mårder ger oss tips hämtade direkt från boken ”Spara pengar - experternas 323 bästa tips”, skriven tillsammans med Christina Sahlberg.

Boken kommer finnas tillgänglig att köpa efter föreläsningen.

Ladda ner som PDF

Vårens föreläsningar 2024