1. Start
  2. Föreläsningar om ekonomi

Föreläsningar om ekonomi

Vad har lycka med pengar att göra och hur hänger det ihop? Och påverkar testosteronnivån hur stor risk vi är beredda att ta? Lär dig mer om fenomen inom ekonomi tillsammans med experter på området. Inspelat i samarbete med UR Samtiden.

Hur påverkar pengar oss?

Vad har lycka med pengar att göra och hur hänger det ihop? Ekonomiprofessor Micael Dahlén berättar om hur pengar formar och påverkar våra beteenden, självbilder och relationer.

Ingenjören

Det moderna Sveriges förlossare, ingenjörerna, är sammanflätade med Sveriges moderna historia. Genom snilleföretagen gjorde de Sverige rikt, i folkhemmet konstruerade de den grundläggande välfärden - vatten och avlopp, kollektivtrafik, ljus över landet... Historikern och författaren Gunnar Wetterberg berättar om den svenska ingenjörskonstens framväxt, utveckling och inflytande i hela samhället.

Mellan arbete och familjen

Hur har relationen mellan arbete och familj sett ut för kvinnorna under 1900-talet, vilka val har de gjort och vilka strategier har de använt sig av? Maria Stanfors, professor i ekonomihistoria, berättar utifrån ett genusperspektiv om den långsiktiga utvecklingen av kvinnors arbete, karriärer, utbildning och familj under de senaste 100 åren.

Bubblan

Vad är en ekonomisk bubbla, har vi en sådan bubbla och kan den spricka? Ekonomijournalisten och författaren Knut Kainz Rognerud gör ett djupdyk i bubblor.

Fler föreläsningar på vår Youtube-kanal!

Alla avsnitt av miniserien finns att se på Ekonomiska museets Youtube-kanal och på UR-play.

Person som skriver på en dator

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank