1. Start
  2. Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar – pressvisning på nyöppnade Ekonomiska museet

Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar – pressvisning på nyöppnade Ekonomiska museet

Hur påverkas människor under en hyperinflation och hur uppstår en ekonomisk kris av detta slag? Den 15 april öppnar Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet med den tillfälliga utställningen ”Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar” i de nya lokalerna på Narvavägen i Stockholm, samma byggnad som Historiska museet.

Välkommen till pressvisning onsdag 14 april kl. 11.00-12.00 eller kl. 13.00-14.00.

Cecilia von Heijne, museichef, Sara Carlin, projektledare och Martin Tunefalk, antikvarie, visar utställningen och berättar om Ekonomiska museets kommande satsningar.

Vi håller avstånd och följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och tar emot ett begränsat antal deltagare till de olika tiderna. Möjlighet finns även till enskilda besök vid ett annat tillfälle om så önskas.

Vänligen anmäl ditt deltagande till Åsa Hallemar, pressansvarig, tel. 08-519 553 07, e-post: asa.hallemar@shm.se.

I utställningen får besökaren uppleva ett samhälle där det råder hyperinflation. Hur är det att handla och leva i en vardag där priserna ständigt förändras och ingen vet vad pengarna kommer att vara värda nästa dag? Här finns både historiska och samtida exempel på samhällen som drabbats av hyperinflation, spännande föremål och fakta tillsammans med moraliska dilemman och frågeställningar.

Se sedeln med den högsta valören någonsin på hundra miljoner biljoner pengö som gavs ut i Ungern efter andra världskriget, nödsedlar från Tyskland och föremål som har tillverkats av värdelösa sedlar från dagens Venezuela.

Till utställningen finns en audioguide som tagits fram i samarbete med podcasten Kapitalet och ett barnspår med kluriga frågor om pengar och ekonomi.

Utställningen visas 15 april 2021 9 januari 2022.

Läs mer: Hyperinflation - ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar

Ekonomiska museet öppnar under ansvarsfulla former och vi följer regeringens och expertmyndighetens föreskrifter, läs mer: www.ekonomiskamuseet.se

Dokument & länkar

Release