Porträttbild Gunther Mårder
Porträtt av Günther Mårder. Foto: Oscar Olme.
  1. Start
  2. Utforska
  3. Ekonomi idag
  4. Spartips med Günther Mårder

Spartips med Günther Mårder

Bli ekonomisk mästare med Günther Mårders insiktsfulla spartips. Han avslöjar sina bästa knep för att du ska få de bästa förutsättningarna för en riktigt bra privatekonomi.

Vad är skillnaden mellan att vara ekonomisk och att vara snål? Och hur kan man tänka långsiktigt, både för sin egen och för planetens hållbarhet? Föreläsningen spelades in onsdag 26 april 2023, i samarbete med museets huvudsponsor Swedbank.

Günther Mårder inledde kvällens föreläsning med att poängtera vikten av att tänka efter vad man lägger pengarna på, speciellt i tider då inflationen är hög. Vidare menar Mårder att ekonomisk frihet handlar om att själv vara den som fattar viktiga beslut, i stället för att besluten fattas utifrån hur mycket pengar du har i plånboken. Då blir livet i slutändan lite roligare och lite mer tillfredställande att leva, dessutom bidrar du även till en mer hållbar miljö.

Att vara ekonomiskt medveten handlar inte om att vara snål eller om att bara spara pengar, det handlar om att göra smarta val som gynnar både dig, din plånbok och miljön. I den här guiden delar vi några av Mårders spartips och strategier för att inspirera dig att bli en ekonomisk ninja och för att bli en mer hållbar konsument.

Gunther Mårder håller föreläsning

Föreläsning med Günther Mårder på Ekonomiska museet.

Günther Mårders tips

En lista med 10 stycken smarta smartips.

  1. Räkna på kostnader per dag: Då kan du lättare prioritera vad du behöver köpa och vilka köp som kanske är inte är lika nödvändiga.
  2. Köp begagnat: I stället för att alltid jaga det senaste inom teknik och trender, överväg att köpa begagnade produkter eller äldre modeller. När nya produkter lanseras brukar priset på äldre modeller sjunka, vilket gör dem till ett prisvärt alternativ. Annonsera också på flera försäljningsplattformar för att öka dina chanser att hitta bra erbjudanden.
  3. Sälj smart: Om du ska sälja något, tänk som en företagare. Använd välkomponerade beskrivningar och bilder för att locka köpare. Se till att inkludera relevanta sökord och specificera noggrant din produkt för att förbättra synligheten i sökresultat. Uppdatera dina annonser regelbundet för att hålla dem färska och dra nytta av den initiala exponeringen som nya annonser får.
  4. Pruta och förhandla: I Sverige är prutande inte lika vanligt som i vissa andra länder, men det betyder inte att det är omöjligt. Våga förhandla om priset när du köper begagnat eller handlar från mindre försäljare. Ofta är det möjligt att få varan lite billigare, var inte rädd för att föreslå en rimlig rabatt.
  5. Gratis är trevligt! Nyttja överblivna produkter för att skapa minnesvärda ögonblick. Ett exempel är att ta med ballonger och blommor hem från en konferens och bjud familjen på en oväntad, glädjefylld fest hemma!
  6. Skaffa billiga hobbies: Minska semesterkostnader genom att engagera familjen i mindre dyrbara aktiviteter, exempelvis genom att låna gratis spel och brädspel på biblioteket och tälta ute i naturen.
  7. Ta kontroll över din elförbrukning: Skaffa ett elabonnemang med realtidsmätning. Realtidsmätning är inte samma sak som rörligt pris. Genom att kunna övervaka din elförbrukning i realtid får du bättre förståelse för när och hur du använder mest el. Detta är särskilt viktigt om du bor i hus eller fritidshus. Med ett timprisavtal betalar du för elen baserat på det aktuella marknadspriset varje timme. Genom att flytta din elförbrukning till timmar med lägre priser kan du spara betydande summor. Experimentera med att använda elen under de billigaste timmarna och se skillnaden det gör för din faktura.
  8. Effektivisera uppvärmning och belysning: Uppvärmning står ofta för en betydande del av elförbrukningen i ett hem. Genom att sänka temperaturen några grader och investera i modern LED-belysning kan du minska din elförbrukning avsevärt. Dessutom kan effektiva uppvärmningssystem, som moderna värmepumpar med fjärrstyrning, hjälpa dig att anpassa din energianvändning efter de billigaste priserna på marknaden.
  9. Var smart med maten: Minska matsvinnet och spara pengar genom att köpa produkter som snart passerat bäst före-datumet. Ofta säljs de 30-50% billigare än ordinarie pris. Många livsmedel är lika goda även efter utgångsdatum. Titta, lukta och smaka! Utöver detta, utnyttja butikernas erbjudanden och planera din matsedel efter vad som är tillgängligt till lägre pris. Handla grönsaker efter säsong. Använd också frysen för att bevara maten, men undvik att hamna i fällan med UFO:n (Unidentified Frozen Object) genom att märka upp och datera dina förpackningar.
  10. Inspirera andra! Dela dina spartips och idéer med andra för att inspirera och motivera varandra. Använd sociala medier som Instagram och #sparadkrona för att få nya tips och dela dina erfarenheter med andra. Att också prata om sparande och ekonomiskt ansvar är ett viktigt steg mot att skapa en mer medveten och hållbar livsstil.

Om Günther Mårder

Mårder har gjort sig känd som VD för Aktiespararna, grundare av Sparpodden och VD för Företagarna. Du kanske har sett #sparadkrona i dina sociala medier eller sett intervjuer där han har benämnts som ”Sveriges snålaste person”? Förbered dig på många fantastiska och kreativa spartips.

Summering

Att vara ekonomiskt medveten handlar inte bara om att spara pengar, det handlar också om att göra smarta och medvetna val som gynnar både dig själv och samhället. Genom att bland annat köpa begagnat, sälja smart och hålla koll på elen kan du spara pengar, samtidigt som du minskar ditt avtryck på miljön genom att minska konsumtionen av nya resurser. Börja nu och ta steget mot ett mer hållbart och ekonomiskt medvetet liv redan idag!

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank