fjäll med loggan för Historien om Sverige
  1. Start
  2. Historien om Sverige

Historien om Sverige

Bli del av en historierörelse! Serien Historien om Sverige på Sveriges Television (SVT) tar med dig på en historieresa. I samband med att serien sänds föreläser museichef Cecilia von Heijne om mynten som visas i serien.

Känn historiens vingslag när experter från Ekonomiska museet, tillsammans med 100 andra experter, berättar om föremål som vittnar om samhällets utveckling. Historien om Sverige har premiär söndagen den 5 november 2023. Seriens berättare är Simon J. Berger.

Silvermynt med loggan för Historien om Sverige

Föreläsning: Mynten berättar

Onsdag 22 november klockan 18.00 – 19.00 i hörsalen på Ekonomiska museet

Med Cecilia von Heijne, museichef vid Ekonomiska museet. Mynten berättar om viktiga händelser och stora förändringar. Hör om vikingatid och prägling av de första mynten, hur de oroliga tiderna syns i 1300-talets myntning, och om 1700-talets nödmynt.

Om föreläsningen

Köp biljett på Tickster

Porträtt Cecilia von Heine
Foto: Erik Lerneståhl, Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet/SHM.

Mynten i Historien om Sverige

I serien ser du mynt från olika tider i Sveriges historia: Sveriges äldsta mynt från Olof Skötkonungs tid som regent, två mynt från Magnus Eriksson och nödmynt från 1700-talet.

Framsida och baksida av ett silvermynt där man ser en person och text runt kanten
Mynt med föremålsnummer 100039_KMK. Foto: Helena Bonnevier, Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet/SHM.

Sveriges första mynt

Vid slutet av vikingatiden skedde många saker som förändrade samhället i grunden. En av dessa var att Sverige började tillverka egna mynt. Sveriges äldsta mynthus upptäcktes vid arkeologiska undersökningar i Sigtuna nära kungsgården för drygt 20 år sedan. Att mynthuset låg så nära intill kungsgården visar på kung Olof Skötkonungs stora intresse för myntningen.

I Sigtuna präglades mynt av flera myntmästare (myntverkets föreståndare eller chef). En del av dem kom från England där yrket hade hög status och myntmästarna var välbetalda. De var utbildade och kunde läsa, skriva och räkna. De engelska myntmästarna använde det latinska alfabetet, och texterna på deras mynt var ganska enkla att läsa.

Men troligen stannade de engelska myntmästarna inte så länge i Sigtuna. Efter dem tog lokala hantverkare vid som inte tycks ha varit lika vana vid latinska bokstäver. Myntens texter blev alltmer otydliga och ofta med rena påhittade ord.

Sveriges äldsta mynt finns i våra samlingar och visar Olof Skötkonung.

Se myntet i vår samlingsdatabas

Framsida och baksida av ett silvermynt med dekoration
Magnus Erikssons gamla mynt med föremålsnummer 102052_KMK. Foto: Florent Audy, Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet/SHM.
Fram- och baksida av ett mynt
Magnus Erikssons nya mynt med föremålsnummer 102593_KMK. Foto: Florent Audy, Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet/SHM.

Magnus Erikssons gamla och nya mynt

1300-talet ses ofta som en tid när flera viktiga steg togs mot att etablera Sverige som ett enat rike. Men det var också en orolig tid fylld av krig, pandemi, hänsynslöshet och religiositet. Magnus Eriksson var kung mellan 1319 – 1389. Han är den näst längst regerande monarken i Sveriges historia.

Genom mynten från den tiden kan vi se en strävan efter att skapa ordning i Magnus Erikssons rike. Och även hur svårt det var att upprätthålla stabilitet i ett samhälle präglat av orostider.

Se det gamla myntet i vår samlingsdatabas.

Se det nya myntet i vår samlingsdatabas.

Tips!

Häng även med på föreläsningar, visningar, museispår och digitala fördjupningar på vårt systermuseum Historiska museet.

Statens historiska museer

Ekonomiska museet är en del av myndigheten Statens historiska museer:

Flera av våra systermuseer medverkar i serien. Statens Historiska museer – är en av flera institutioner som har varit med och bidragit med innehåll och även som faktagranskare. Historiker och arkeologer från myndigheten finns också representerade i serien tillsammans med många viktiga och betydelsefulla föremål från museernas samlingar.

Om myndigheten

Du kanske också är intresserad av:

Huvudsponsor till Ekonomiska museet

Swedbank